2010. február 7., vasárnap

WOW! Ineteriors

wow! interjú - Virág, design, Budapest

Ahová Attila és Ciri beteszi a lábát - illetve ügyes kis kezeiket - kő kövön nem marad. Helyette lesz dráma. Profi virágdráma. Olyan dráma, amit csak külföldön lehet látni. És ott is csak a legjobb és legmenőbb helyeken. Strassz A. Ciri és Németh Attila tökéletes stílusérzékkel, meghökkentő vagánysággal, rideg eleganciával, profi alapanyagokkal mesterien köt. Virágművészet a fővárosban.

Hogyan jellemeznétek a kötészeti stílusotokat?
Minden virágkötő művészt a már kiforrott egyénisége jellemez. Van, aki a stíluskorszakokban mozog otthonosabban, van aki a fények és színek terén verhetetlen és persze van, aki csalhatatlan ösztönnel érzi az arányokat, súlypontokat. Szerencsés esetben ezek ötvözete alkotja a profit. Úgy gondolom, a mi csapatunk pont ilyen. Mindig arra törkedtünk - legfőképp ha versenyekről és megmérettetésekről volt szó -, hogy valami igazán egyedi, újszerű dolgot hozzunk létre. Mindketten ilyenek vagyunk: szeretjük magunkat állandó új hatásoknak kitenni, ami elindít egyfajta gondolatmenetet művészetünkben. A legkarakteresebb stílusjegyünk, az érdekes színkombinációk és formák megalkotása, különleges óvatossággal és precízséggel válogatott alapanyagokból. Azonban, azt hiszem, a legfőbb védjegyünk az az olthatatlan és és csillapíthatatlan szerelem, amellyel a szakma iránt viseltetünk, de remélem leginkább a merészségünk szembetűnő, ahogy a különböző kötészeti-technikákat alkalmazzuk.
Mennyiben különbözőbb a stílusotok, mint más virágkötőké?
Talán annyiban, hogy nekünk tényleg van...
Mi a kedvenc virágotok, alapanyagagotok?
Ciri: nekem mindig is nagy szerelmem volt a Lathyrus, finom vonalai és törékenysége egyfajta eleganciát áraszt.
Attila: Általában hangulat és évszakfüggő a virágválasztásom, és természetesen mindig van egy-egy újdonság is, amibe könnyű szerelembe esni, de egy időben a fehér virágokért rajongtam; fehér tulipán, fehér calla. Főként akkor szerettem velük dolgozni, amikor még csak nyers zöld bimbós állapotban vannak.

Milyen jelentősebb munkáitok voltak eddig?

Számtalan varázslatos feladatunk volt már; nem lehet igazán rangsorolni. Egy kedves menyasszonyi csokor elkészítése is tud olyan örömet adni, mint egy komplett szálloda virágdekorációjának megtervezése és elkészítése. Persze mindig akad olyan feladat amire még sokáig vissza-vissza tekintünk: hol büszkeséggel, hol azzal a tudattal, hogy még mindig van mit tanulni.
Kiemelkedő volt és óriási élmény az önálló kiállításunk, amit 2007-ben a Néprajzi Múzeum dísztermében valósítottunk meg. Ezt a megtiszteltetést csak ritkán biztosítja a Magyar Virágkötők Szakmai Szövettsége, ez szakmánk legrangosabb elismerését jelenti, nekünk ez egyfajta Oscar-díj.

Milyenek a hazai megrendelők? Mekkora az igény a profi virágdekorációra?
Pizza alakú, fűszernövényekből készült csokor... Kobayasi karmester úrnak a pazar kottás tölcsér... egy szerelmes vőlegény, aki az esküvőre száz szál vörös rózsából vitt tőlünk csokrot és egy feledékeny ügyvéd, aki az egész lakást telerakatta orientál liliomokkal, hogy megbocsásson a barátnő - ők csak néhányan a megrendelőink közül. A kompozíciók elkészítése mellette a legizgalmasabb, hogy egyfajta lenyomatot kapunk az ajándékozottról a megrendelő által; például egy esküvőn a kezdetektől figyelemmel kísérjük hogy a kusza körvonalakból és elképzelésekből a mi segítségünkkel, hogyan lesz harmónikus egész. A végén a legnagyobb elismerés az elégedettség.
Milyen munkákat vállaltok szívesebben?
Minden megrendelés egyfajta megtiszteltetés a vásárló részéről, ám vitathatatlanul az esküvők jelentik szakmánk legromantikusabb vonulatát és a megrendelőtől függetlenül a legaprólékosabb tervezést.

Izgalmas dolog azonban egy rendezvény is ahol egy cég arculatához, termékeihez kell alakítani, megtervezni a koncepciót. Ez igazán kreatív, fantáziánkat elengedve lehet alkotni, bár ez itt nálunk még sajnos igen gyerekcipőben jár, mivel nálunk szeret mindenki érteni mindenhez. Ezáltal a művészi szabadság a mi szakmánkban még alakulásra vár -ezzel szemben azt gondoljuk hogy szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mivel sok olyan megbízást kapunk, ahol igazán megmutathatjuk tudásunkat.

attilanmth.blogspot.com

képek: attilanmth.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése