2010. február 25., csütörtök

Öko-ékszer a divat Izlandon.....


Drágakő helyett izlandi élő moha, zuzmó díszíti a legújabb divat szerint Hafsteinn Juliusson fiatal reykjavíki ékszerész munkáit.

Az Atlanti-óceán északi részén fekvő szigetországban a 23 éves Juliusson olyan gyűrűket készít, amelyekbe a drágakő helyére miniatűr virágcserepet helyez gyógynövénnyel. Az izlandi zuzmó ugyanis régóta ismert köhögés és torokfájás elleni szer.
A designer azt állítja, hogy a sziget jellemző növényzetéből készített "kiskert" a gyűrűben máris az év igazi slágerének ígérkezik, legalább is Izlandon. "A gyógynövényt, amely a gyűrűben növekszik, öntözni is kell, mint minden más növényt, és ha jól érzi magát, a gondoskodás megfelelő, akár fél évet is kibír a foglalatban" - erősítette meg az öko-ékszer tervezője. Azt mondta, hogy ezekkel az ékszerekkel is közel akarja hozni a természetet az emberekhez, akiknek nincs idejük saját növényeket nevelgetni.



Juliusson filozófiája szerint az ékszerek a "modern értékek újrameghatározását" jelképezik. Az ékszerészet és a kertészkedés összekapcsolásával a nagyvárosokban élő fogyasztókat akarja megcélozni. A tervező az ékszerekkel "közel akarja hozni a természetet" azokhoz az emberekhez, akiknek nincs idejük saját növényeket nevelgetni. A kertékszerész boltjában díszcsomagolású öntözővizet is árusít a növénykék gondozásához.




Egyéb érdekes dolgok a művész honlapján: http://www.hafsteinnjuliusson.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése